Hjälp oss att öka tryggheten i södra Israel

Ge en gåva till nya skyddsrum!

den 21 november 2018 | Framtidsro De senaste månaderna har antalet missilattacker från Gaza mot södra Israel ökat kraftigt. En av dem som fått sitt hem sönderbombat är trebarnsmamman Mira Tamano i Beer Sheva.

Nu startar Keren Kajemet Israelfonden i Sverige en insamling till mobila skyddsrum i södra Israel.

I mitten av november avfyrades närmare 500 missiler från Gaza mot södra Israel på mindre än ett dygn. Omkring 100 av dessa raketer sköts ned av Israels missilförsvarssystem medan flertalet övriga missiler hamnade i öppen terräng utan att orsaka någon skada. Ett 20-tal träffade Ashkelon, Sderot och andra israeliska samhällen vid gränsen till Gaza, vilket resulterade i döda och skadade personer.

Dussintals israeliska städer och samhällen har attackerats i åratal av missiler från Gaza.

Uppemot 16 000 projektiler har avfyrats mot Israel sedan år 2001. Dussintals israeliska städer och samhällen vid gränsen till Gaza drabbas av dessa terroristattacker, som riktar sig mot civila mål: skolor, daghem, privata hem och jordbruksanläggningar som ger invånarna försörjning.

I början av maj genomförde Iran, för första gången någonsin, en missilattack mot norra Israel.

Svenska understödjare till Keren Kajemet Israelfonden gav då pengar till 7 nya skyddsrum att placeras i norr, i Golan mot gränsen till Syrien.

I slutet av maj avfyrades 70 raketer och missiler mot södra Israel. Och i juni avfyrades ett sextiotal missiler från Gaza och i juli avfyrades 174 raketer.

I slutet av maj attackerades en förskola nära gränsen. Missilen träffade förskolan bara några minuter innan barnen anlände på morgonen.

Förutom raketbeskjutningen har drakar och heliumballonger från Gaza, som är utrustade med molotovcocktails och andra behållare med brinnande bränsle, satt eld på stora markområden i västra Negev. Skadorna värderas till miljardbelopp.

Klockan 3:45 på morgonen den 17 oktober i år började sirenerna ljuda i Beer Sheva, huvudstaden i Negevöknen i södra Israel. Tiotusentals människor fick hastigt springa till närmaste skyddsrum.

En av dem var var trebarnsmamman Mira Tamano, som väckte sina tre barn – 8, 10 och 12 år gamla – och drog med sig dem till närmaste skyddsrum.

Endast sekunder senare exploderade en missil som avfyrats från Gaza i familjens sovrum. Hela huset förstördes.

– Jag hörde alarmet. Jag trodde det var en dröm. När jag kom till mina sinnen, skyndade jag att ta barnen till skyddsrummet. Jag skakade och var rädd, berättade Mira Tamano för Jerusalem Post.

– Jag har inte längre ett hem. Alla minnen är borta, tillade hon.

Den närmaste grannen Segev Naveh hörde inte sirenerna utan vaknade först i samband med den massiva explosionen.

– Hade mitt hus träffats hade jag varit död, konstaterade han.

Keren Kajemet Sverige har nu beslutat att starta en insamling till mobila skyddsrum till södra Israel.

Målet är att bekosta sju skyddsrum, där varje mobilt skyddsrum kostar 90 000 kr att bygga upp.

 

Använd swishnr: 1236837678 eller bankgironr: 5816-5515 för att ge din gåva. Märk betalningen ”skyddsrum”.