Jubileumsyra

Jubileumsyra - Israel 70 år!

den 7 december 2017 | Jubileum Ett spännande år tar sin början. Israel fortsätter att utvecklas och det kommande året skall vi fira och glädja oss över att staten har nått sitt 70 års jubileum.

Mycket kan sägas om det faktum att landet, mot alla odds, lyckades att överleva trots krig och många andra tuffa utmaningar.

Man kan beskriva förloppet i messianska termer eftersom det strängt logiskt, inte låter sig förklaras på annat sätt. Ett land som föddes och fick ta emot miljoner av judar från alla världens hörn. Ett land som lyckades att integrera dessa invandrare samtidigt som man fredade sina gränser mot fientliga arméer och terrorister. Ett land som lyckats skapa sysselsättning åt alla invandrare och utveckla ett modernt samhälle på häpnadsväckande kort tid, helt jämförbart med länderna i Europa. Vi har verkligen mycket att glädja oss över när vi firar Israel 70 år.

Men flera utmaningar kvarstår. Fortfarande är landets södra region, Negevöknen, en glest befolkad och delvis outvecklad landsända. Här finns det stora behov av pionjäranda för att förverkliga Ben Gurions visioner. För att landet skall fortsätta att utvecklas och ha en förmåga att ta emot nya vågor av invandrare,
måste Negevöknen omvandlas och förberedas. Det är här som vi i Keren Kajemet Israelfonden har vår huvudfokus. Det är i Negevöknen som potentialen finns att härbärgera ytterligare 1 – 2 miljoner människor de närmaste åren. Idag handlar det både om invandrare men även om unga människor, födda i Israel, som önskar bilda familj och som inte har råd med de dyra lägenheter som byggs i centrala Israel, längs Medelhavskusten eller i Jerusalem-trakten.

Jag hoppas att Du vill dela vår glädje och fira Israels 70 års jubileum. Jag hoppas också att Du vill hjälpa oss att fortsätta omvandlingen av Negevöknen till en ”grön oas”. En ”grön oas” där människor kan rota sig och bygga upp ett anständigt liv, i trygg förvissning om att man hittat hem.

Det är detta som är vår gemensamma utmaning de närmaste åren. När vi sedan firar Israel 80 år kan vi se tillbaka och känna en stor glädje av att vi tillsammans medverkat till att ytterligare utmaningar övervunnits.

 

Vi tackar för Ditt forsatta stöd och Din jubileumsgåva!

Glad Chanukah / God Jul!

/Max Federmann

Keren Kajemet Israelfonden

Ps. Den som ger minst får 500kr i Jubileumsinsamlingen en DVD med höjdpunkterna från tv-serien "I Ben-Gurions fotspår"!