Oljeutsläpp utanför Israels kust!

Hjälp oss rädda stränderna!

den 9 mars 2021 | Miljö I februari spolades stora mängder tjära upp på Israels stränder. Över 160 av landets 195 kilometer långa medelhavskust drabbades och badförbud infördes på landets Medelhavsstränder.

Strandbesökare har hittat döda sköldpaddor och fiskar som var täckta av svart slam. Ett oljefartyg tycks ha orsakat oljeutsläppet i Medelhavet cirka 50 kilometer utanför Israels kust. Israel stängde sina stränder för allmänheten så att de kunde ta vattenprover och spåra oljans ursprung.

Badgästerna ersattes snart av eldsjälar från Keren Kajemet som tillsammans med myndigheterna samlade in oljeklumpar för hand. När katastrofen inträffade antog Keren Kajemet tillsammans med myndigheter och andra organisationer omedelbart utmaningen och initierade en rad saneringsåtgärder i de kustområden som drabbades av de största skadorna. Redan i slutet av februari hade volontärer samlat en stor del av de större tjärklumparna och de kommande månaderna kommer den huvudsakliga uppgiften vara att fortsätta samla oljepartiklar. Forskare säger att miljöskadorna kan vara större än vad som syns och att ett av problemen är när tjäran börjar täckas av sand och måste grävas upp och rensas manuellt. Att rengöra stränderna är mycket komplicerat. Det krävs många frivilliga för att hjälpa till med en skonsam manuell insamling av de tjärblock som svept med sig många föremål från havet och blivit stora avfallsklumpar. En initial beräkning visar att kostnaden för rengöring av en sandstrand är omkring 700 000 kronor per kilometer medan en stenig strand kostar omkring 1,3 miljoner kronor per kilometer. Detta belopp inkluderar endast vad myndigheterna kommer att spendera för att samla ihop tjäran nära stranden, inte evakuering till avfallsplatser och fortsatt behandling.

Keren Kajemet är Israels största och äldsta miljöorganisation. Hundratals Keren Kajemet-scouter utrustade med väskor, handskar och masker, ställde upp för att rensa de förorenade strandlinjerna vid Nitzanim, Netanya och Akhziv. – Katastrofen som vi nu bevittnar har allvarligt skadat den marina miljön och dess vilda djur, sade Sar-Shalom Jerbi, Keren Kajemet Israels chef för den nationella civiltjänsten. – Jag är stolt över dessa ungdomar som har kavlat upp ärmarna och anlitats i det gemensamma arbetet med att rehabilitera stränderna. Vi på Keren Kajemet ska fortsätta vårt arbete och vidta åtgärder för att minimera skadan och återställa Israels land till dess tidigare skönhet.

 

Du kan ge en gåva till Keren Kajemets saneringsarbete, antingen genom att följa länken till höger eller genom att swisha eller sätta in en gåva via bankgiro. Tack för din betydelsefulla gåva!

Swish: 123 683 7678

Bankgiro: 5816-5515