Dan Uzan

"Hjälte som räddade dussintals liv"

den 11 april 2017 | Minneslund I mitten av mars invigdes minneslunden för Dan Uzan i Keren Kajemets botaniska trädgård i Ilanot-skogen, sex kilometer sydöst om staden Netanya.

I februari 2015 räddade Dan Uzan livet på dussintals danska judar när han hjältemodigt stoppade en palestinsk terrorist i Köpenhamn.

Attentatet skedde när omkring 80 personer, inklusive många tonåringar, firade en Bat Mitzvah centralt i den judiska synagogan i Danmarks huvudstad. Ungefär en halvtimme efter midnatt försökte den beväpnade terroristen att ta sig in i lokalen, med syftet att döda så många judar som möjligt. 37-årige Dan Uzan, som frivilligt vaktade synagogan denna natt, ställde sig dock i vägen. Helt obeväpnad stoppade han terroristen, som sköt honom till döds och sedan flydde. Dan Uzan dog efter en kort tid och terroristen dödades senare i en skottväxling med dansk polis.

Minneslunden har kommit till som ett resultat av det stöd som donatorer i de skandinaviska länderna har bidragit med, Keren Kajemet Sverige initierade en insamling i Sverige i samråd med Dan Uzans familj.

En hjälte

Rabbi Bent Lexner, tidigare överrabbin i Danmark, som är nära vän med familjen, beskrev Dan Uzan som en hjälte:

”Inte bara för vad han gjorde den där natten, vilken ingen av oss någonsin kommer att glömma, men också för att han frivilligt anmälde sig att vakta synagogan. Under hans alldeles för korta liv, ville han alltid ge något till andra. Han lärde sig mycket från sina föräldrar. Jag kan bara hoppas att denna ceremoni och alla dem som är här för att ära Dans minne och stödja hans familj, kommer innebära en bättre framtid för oss alla.”

Jesper Var, Danmarks ambassadör till Israel, betonade att ”oavsett var terror slår till, är det alltid samma sak. Det danska folket chockades av denna förkastliga gärning. Det var en attack på våra värderingar, och en attack på judarna är en attack på alla danskar. Dan gjorde det ultimata offret. Vi är här för att hedra honom och för att visa respekt för Dans familj. Vi kan inte föreställa oss hur svårt det måste vara för dem.”

Attack mot oss alla

Även Karl Magnus Nesser, Sveriges ambassadör i Israel, talade under tiden som ett ihållande och kraftigt regn började falla, som om även skyarna grät för Dan Uzan. Även om hans kläder dränktes ända in på kroppen, lät sig den svenske ambassadören inte avskräckas, och inte heller publiken.

”Sverige har en ambitiös agenda för att bekämpa terrorism”, sade han.

”Låt oss komma ihåg Dan Uzan och hans otroliga handling av mod. Detta var en attack mot oss alla.”

Torunn Viste, ambassadråd vid den norska ambassaden i Israel, påminde om att Norge fylldes av sorg över Dans heroiska död. ”Vi inser att om det kan hända i Köpenhamn, kan det hända i Oslo. Vad som hände Dan borde aldrig kunna hända igen. Vi kommer aldrig att glömma honom.”

När regnet började avta talade Sergio Uzan, Dans far, till åhörarna samtidigt som tårar kvävde hans röst.

”Vår son trodde på människan, men hans liv förkortades av islamistisk terrorism. Dans värderingar inspirerar oss, vi kommer aldrig att glömma honom. Denna plats, som valts ut för att hedra hans minne, är en symbol för liv, värderingar, vänlighet och respekt.”

”Tystnaden här gör det möjligt att förnimma Dans kärlek till sina medmänniskor. Må den vara en inspiration för oss att bygga broar mot en hållbar framtid för vårt gemensamma bästa. Jag vill tacka Keren Kajemet och alla här från djupet av mitt hjärta. Vi saknar Dan varje dag.”

”Han är i våra hjärtan, och han kommer att vara där för evigt.”